Odrobina pysznej elegancji na kolację z…

Czy kolacja z mężem/narzeczonym/partnerem musi być nudna? Nieważne czy jest to elegancka okazja, jak rocznica czy walentynki, czy po prostu chcesz zrobić sobie i jemu małą przyjemność kulinarną, czy wreszcie po prostu go zaskoczyć miłym wieczorem. Mam dla Was kilka propozycji, jak zrobić coś pysznego i bardziej wykwintnego na każdą możliwą okazję.

Lubię od czasu do czasu zrobić coś pysznego, w miarę zdrowego i w (bardziej niż zazwyczaj) romantycznej scenerii. Mam kilka ulubionych składników, które powtarzają się w moich kolacjach. Dlatego, że są szybkie w wykonaniu, pyszne i po prostu nam się nie nudzą. A można zrobić kilka odsłon tej samej potrawy, zmieniając jeden składnik, czy dodatki.

SZPARAGI I MIĘSO W ROLI GŁÓWNEJ

Bardzo szybka i prosta wersja. Polędwiczka wieprzowa w sosie dowolnym. Tutaj akurat kurkowy – ale równie dobrze może być pieczarkowy lub śmietanowy, przygotowanie podobne. Na patelni podsmażamy grzybki, dodajemy gęstej śmietany, doprawiamy i gotowe. Polędwiczki kroimy w kawałki, odrobina soli i pieprzu,  podsmażamy na maśle, dosłownie po dwie, trzy minuty z każdej strony (żeby nie wyszły twarde, mięso jeszcze chwilę dojdzie po zdjęciu z patelni).  Szparagi obieramy z łykowatych części, wrzucamy na blachę do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut. Polewamy octem balsamicznym i gotowe.

Nieco bardziej ” wykwintna” wersja, to zawinięcie szparagów w plasterki szynki parmeńskiej. Przygotowanie takie samo jak powyżej. Do tego stek z polędwicy wołowej. Przygotowanie steku to indywidualna sprawa. Ja zawsze wrzucam na bardzo rozgrzaną patelnię, odrobina oliwy, solimy dopiero na końcu. Do średnio wysmażonego wystarczają 3-4 minuty z każdej strony, oczywiście zależy od grubości mięsa. Stek podajemy na guacamole (jedno zgniecione awokado, odrobina soku z limonki, sól, czosnek i kolendra). Do wszystkiego ziołowe masełko – zwykłe masło wymieszane z suszonymi ziołami – dowolnie (oregano, pietruszka, zioła prowansalskie).

Jako mięsko polecam tez pierś z kaczki. Przyrządzenie jej to kwestia gustu – w internecie znajdziecie mnóstwo przepisów. Ja nacieram kaczkę czosnkiem, solą i zalewam sokiem z pomarańczy – tak zostawiam na jakiś czas, żeby się przegryzło. Podsmażam pierś z obu stron na patelni i na koniec wkładam na 5-10 minut do piekarnika (do naczynia żaroodpornego). Szparagi – przygotowanie identycznie jak w poprzednich wersjach. Do kaczki pasuje sałata z gruszką i burakiem marynowanym.

Jeśli akurat nie jest pora na szparagi, to równie dobrze sprawdza się zwykła sałatka z fasolki zielonej (może być mrożona), polana sosem winegret (musztarda francuska, oliwa, trochę miodu i cytryna lub ocet winny).

WYKWINTNA PRZYSTAWKA Z PRZEGRZEBEK NA SPECJALNE OKAZJE

Tutaj przyznam, że nieco poszalałam. Bardzo chciałam zrobić coś specjalnego, bo i okazja była specjalna. Postanowiłam zrobić przegrzebki z patelni, na szpinaku, podane z pesto i serowymi roladkami z cukinii. Przegrzebki smaży się dość ciężko, łatwo je przetrzymać za długo, wtedy są gumowate.  Ja kupiłam mrożone. Odrobina soli, czosnku i masła i przesmażyłam dosłownie minutę, dwie z każdej strony. W blenderze zrobiłam pesto – oliwa, pietruszka, bazylia, czosnek – wszystko zmiksowane. Młody szpinak tylko na szybko przesmażony na maśle, żeby nie stracił koloru. Cukinia pokrojona w paski za pomocą obieraczki do warzyw.  Wrzucona na patelnię, żeby nieco zmiękła. Do środka serek śmietankowy dowolny ze sklepu, przyprawiony odrobinę chrzanem. zawijamy i gotowe :).

SAŁATKA NA KAŻDĄ OKAZJĘ W KILKU ODSŁONACH

Jedna z moich ulubionych – do każdej kolacji jako dodatek lub sama w sobie, jako danie. Podstawą jest mix sałat lub rukola plus roszponka. Do tego pomidorki koktajlowe, zawsze ser – albo kozi w małych kawałkach, albo wędzony twaróg, albo ser pleśniowy (np. zwykły Camembert). Jeśli sałatka jest dodatkiem, to ostatnim składnikiem jest szynka parmeńska. Jeśli daniem – podsmażona polędwiczka wieprzowa. Natomiast jeśli używam koziego sera, to wtedy dodaję tez buraka pokrojonego w kawałki (kupuję takie gotowe, już „obrobione”). Całość polewamy oliwą z oliwek oraz kremowym sosem balsamicznym.

Do tego można zaserwować trochę bardziej „odświętne” kanapeczki. Pokrojona bagietka, posmarowana serkiem śmietankowym, łosoś wędzony, koperek i ogóreczek :).

WYKWINTNIE ALE WCALE NIE TAK DROGO

Krewetki bardzo często można kupić w marketach w promocji, oczywiście mrożone i już bez pancerzyków. Na dwie osoby wystarczy około 300 g. Przygotowanie jest bardzo proste. W misce krewetki zalewamy oliwą z oliwek, cytryną, wyciskamy kilka ząbków czosnku oraz dodajemy pietruszkę. Zostawiamy na trochę, żeby przeszły zalewą. Na patelni smażymy na masełku, dosłownie kilka minut, nie za długo. Najlepiej wyjąć jedną i posmakować, czy jest gotowa. Całość przekładamy do miseczki, razem z masełkiem i sosem, który powstał przy smażeniu. Bagietki smarujemy masłem, czosnkiem i posypujemy ziołami – podpiekamy kilka minut w piekarniku, żeby wszystko ładnie się rozpuściło. Do tego rukola z kiełkami, pomidorki i winegret (opisany wyżej).

Sałatka, która wygląda wykwintnie, ale jest prosta i bardzo smaczna. Rukola, szpinak, roszponka, dowolny mix sałat. Do tego ser pleśniowy Lazur lub Gorgonzola, w kawałkach. Na patelni, na odrobinie masła, podsmażamy pokrojoną w kawałki i polaną odrobiną miodu gruszkę. Całość posypujemy orzechami włoskimi oraz dodajemy winegret (tym razem zwykła musztarda, dijon lub sarepska oraz trochę więcej miodu).

SZYBKA SAŁATKA CAPRESE

Myślę, że ten przepis pewnie wszyscy znają. Jest banalny i szykuję go zawsze wtedy, kiedy nie mam czasu na bardziej wymagające dania. A smakuje wybornie. Wystarczy pokroić pomidory, mozarellę i poprzekładać świeżą bazylią. do tego oliwa z oliwek z rozgniecionym czosnkiem, sól, pieprz, trochę ziół i gotowe :).

Kolacje podajemy na ładnych talerzach, nakrywamy do stołu. Do tego obowiązkowo dobre winko i miły wieczór zapewniony :).

Smacznego.

A.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail